Gestaltmethodiek

Psychotherapie van het contact

De mens is een onlosmakelijk deel van zijn omgeving

De werkelijkheid is afhankelijk van hoe ze bekeken wordt. Wat zie jij?

De gesprekken bij Dialogisch worden vormgegeven vanuit de Gestaltmethodiek. Dit betekent dat de begeleiding gericht is op ervaringen in het hier en nu waarbij het contact met jezelf (wie ben ik en wat ervaar ik) en de buitenwereld centraal staat.

Hierdoor wordt Gestalttherapie ook wel de psychotherapie van het contact genoemd.

Drie E’s

De Gestaltmethodiek is:

  • Existentieel, het gaat over wie je bént;
  • Experimenteel, ieder mens is anders en zodoende bestaan er geen vaste antwoorden. Door het aangaan van experimenten (oefenen van ander gedrag) kan je jouw eigen antwoorden vinden;
  • Experiëntieel, alleen door ‘ervaren’ krijg je inzicht in waar ‘het’ voor jou om gaat.

Het uitgangspunt binnen de Gestaltmethodiek is dat een mens een onlosmakelijk onderdeel is van zijn omgeving, die gezin, werk, vrienden en de rest van de wereld omvat. Je bent dus altijd in verbinding met anderen.

Holistisch

De Gestaltmethodiek heeft een holistische visie: lichaam en geest zijn één. Als je niet lekker in je vel zit, kan je dit voelen in je lichaam. En als je gezondheidsproblemen ervaart, kan je mentale klachten ontwikkelen. Binnen de persoonlijke begeleiding gaat het om het gewaar worden van deze fenomenen. Wat betekent het als je hoofdpijn krijgt, alleen al bij het denken aan die lastige klus op jouw werk? Of merk je dat je jouw vuist balt als je boos bent op jouw partner? En mag dit er allemaal zijn, met en zonder oordeel?

Praten &

Ook gaat de Gestaltmethodiek er vanuit dat de werkelijkheid afhankelijk is van hoe ze bekeken en benaderd wordt. Dit betekent dat het mogelijk is dat je situaties op meerdere manieren kunt bekijken maar ook op meerdere manieren kunt ervaren. Hierdoor bestaat er naast praten de mogelijkheid om nieuw gedrag uit te proberen. Je probeert bijvoorbeeld een andere toon of stemgeluid uit, neemt een andere plaats in de ruimte in of probeert een situatie uit. Binnen de Gestaltmethodiek wordt dit een experiment genoemd.

Ik zal niet alleen naar jou luisteren maar ook de toon van jouw woorden, jouw lichaamstaal en hoe je op mij overkomt aan jou teruggeven.

Nieuwsgierig geworden of heb je vragen?

Neem dan contact op voor een eerste gesprek.

Reageren is niet mogelijk