Adem, Focus, Koude…

Een blog uit ‘de oude doos’. Bij het opschonen van mijn website kwam ik hem tegen. En de woorden raakten me. Tevens verbaasde het me dat ik in maart 2017 heb deelgenomen aan deze workshop. Mijn herinnering is nog vers, het had net zo goed een half jaar geleden kunnen zijn. Bijna twee jaar geleden heb ik meegedaan met de Adem-Focus- Koude-Workshop waarin de “Wim Hof Methode” centraal staat. Ik laat je graag lezen hoe me dat is afgegaan…

Heb je eerder van ‘The Ice-man’, Wim Hof gehoord? Al jaren is hij een medisch wonder omdat hij zijn autonome zenuwstelsel kan beïnvloeden. Hij werd gezien als een éénling, totdat het tegendeel wetenschappelijk werd bewezen met hele groepen die zijn ademhalingsmethode, koude trainingen en focus gebruikten om hun PH waardes te verhogen en virussen te bestrijden.

Kilimanjaro

Mijn eerste keer dat ik over hem hoorde was in een artikel uit de plaatselijke krant waarin stond dat dorpsgenoot Zeger Schoenmaker samen met 25 anderen en Wim Hof binnen 48 uur de Kilimanjaro zou beklimmen. In korte broek…

Ik had wel wat ervaring met fietsen en wandelen op hoogte. Zo ben ik in 2009 over 4600 meter heen gefietst en hebben we een tocht gewandeld die over 5400 meter ging. Kou, hoogteziekte, langzaam stijgen, de druk voelen in je hoofd, de vermoeidheid. Ik las het artikel met verbazing en was vastberaden ze te volgen. In januari 2014 is het de groep gelukt. In een stuk van Michéle Hartog een freelance journalist lees ik:

Het is gelukt. Het team van ‘Iceman’ Wim Hof heeft binnen 48 uur de top van de Kilimanjaro bereikt, iets wat experts voor onmogelijk hielden. Elf van hen slechts gekleed in korte broek.Normaal gesproken heeft een klimmer voor deze tocht van 6000 meter 5 tot 7 dagen nodig om te acclimatiseren. Bij een stijging van hoger dan 3000 meter neemt het risico op hoogteziekte toe. Dit begint met hoofdpijn, duizeligheid, verwarring en kan leiden tot long- en hersenoedeem en zelfs de dood. ,,Daarom noemden experts dit experiment levensgevaarlijk’’, vertelt Schoenmaker. ,,Maar wij waren door de Wim Hof Methode in staat de top in 46 uur te bereiken. De afgelopen maanden hebben we getraind met zijn methode, een combinatie van ademhalingtechnieken, focus- en koude training. Eén van de deelnemers is arts. Hij meent ook dat dit medisch wetenschappelijk onmogelijk is. Maar door de training konden we allemaal beginnende symptomen van hoogteziekte op een veilige manier onderdrukken. Dit experiment toont aan dat niet alleen Wim Hof onmogelijke dingen kan, maar iedereen die zijn methode volgt.”

Chapeau, het was ze gelukt. En door met het leven..

Retour Hemel

In mei 2014 werd bij mij een tumor zo groot als een ei in de spier van mijn been geconstateerd en alles wat met gezond leven te maken had werd door mij verslonden. De Wim Hof Methode lag echter nog wat op de achtergrond, totdat ik in januari 2015 de documentaire “Retour Hemel” zag van Mark Bos. Met de diagnose prostaatkanker en uitzaaiingen in zijn botten, had hij vele ‘alternatieve’ methoden tegen kanker onderzocht. In deze documentaire was ook te zien hoe hij zijn tocht naar de top van de Kilimanjaro met Wim Hof had beleefd. Hij was 1 van de 26 die de Kilimanjaro samen met hem hebben beklommen…

Met stijgende verbazing heb ik de documentaire gezien en ben ik meer over The Iceman gaan lezen. Tevens legde ik een spaarpotje aan voor een Workshop bij dé man. Dé man kreeg het echter erg druk, de workshops waren goed bezocht en het was maar de vraag of ik daadwerkelijk met Wim Hof kon werken. En toen kwam het aanbod van IYoga Hoogkarspel voorbij. De workshop zou gegeven worden door Ronald Aartsen & Myung Sanstra die zelf in 2014 het instructeursjaar bij Wim Hof hadden afgerond.

De tip die we kregen voordat de Workshop zou beginnen was een aantal weken koud afdouchen. Dat deed ik al een aantal maanden. Top! Dacht ik nog, dan ben ik goed voorbereid!

Adem, Focus Koude Workshop

Ik werd wakker met een hoofd vol snot en een zere keel. Zouden het spanningen zijn of toch een virusje? “Mooi”, dacht ik, dan kan ik gelijk de proef op de som nemen om te kijken of ik het tij kan keren. We begonnen met een uitleg over de methode, de onderzoeken betreffende de methode en de uitleg betreffende de ademhalingstechniek. Het is een bepaalde techniek waardoor je (heel kort gezegd) meer zuurstof in je lijf krijgt, dit beter getransporteerd kan worden en je hierdoor bijvoorbeeld langer zonder ademen kunt. Dit werkte bij mij minimaal, ik kon wel 10 a 20 seconden langer zonder verse zuurstof maar ik was eigenlijk wat teleurgesteld. Mijn buurvrouw kon namelijk bijna 3 minuten zonder te ademen en ik maar 53 seconden. Oké, oké, ik weet, het gaat om de eigen ervaring en het eigen proces, maar toch, niets menselijks is mij vreemd. Tevens was diep in en uit ademen met een vol hoofd geen pretje. Ik werd misselijk en voelde me eerder benauwd dan dat ik meer lucht had.

Met enige teleurstelling gingen we verder met de volgende oefening. Hierbij moesten we 10 minuten in een squad (wijdbeens en door de knieën) staan met de ademhalingstechniek die we hiervoor geleerd hadden. “Dit wordt hem ook niet” dacht ik nog. Mijn motivatie en focus waren weg door de teleurstelling en door mijn eerdere ervaringen dat ik geen 10 minuten in een squad kan staan. Als ik in een squad sta dan protesteert mijn stijve rechterbeen, vanwege een operatie en bestraling, namelijk al binnen enkele minuten.

Overweldigend

Toch begon ik aan de oefening. Door de ademhaling, het lichte bewegen in de squad stand en de extra aandacht die ik middels mijn ademhaling aan mijn verzuurde spieren leerde te geven voelde het fijn. Na 10 minuten dacht ik dat ik het nog wel 10 minuten vol kon houden. Ik voelde me in mezelf, gefocust, in een soort van meditatieve (ont)spanning. De ontlading kwam echter nadat ik mijn spieren ging rekken. In 2 1/2 jaar heeft mijn hiel mijn bil in staande positie (ook niet in zittende trouwens) kunnen aanraken en nu ging het soepel. Ik kon mijn stijve been buigen, ik kon hem rekken, eenvoudig en zonder pijn! Voor mij was dit hét moment dat ik, nu zittend achter mijn computer, nóg meer wil weten over de ademhalingstechniek de inzet van kou en de kracht van inzet en focus.

Na deze oefening hebben we er nog enkele gedaan die minder mijn aandacht hadden. Mijn gehele ‘ik’ was nog teveel bezig met deze nieuwe ervaring.

IJsbad

Als kers op de taart hadden Ronald en Myung een ijsbad klaargezet. Nou vergeet mijn koude douche voorbereidingen maar. Het was koud. Zeer koud. Het schrikeffect van het koude water was overweldigend. De trots om mijn lichaam via mijn ademhaling weer onder controle te krijgen was nog overweldigender. De kick die de tintelingen geven, mijn bloedvaten die zich samentrekken in het koude water, én eenmaal eruit weer open gaan staan. De pijnsensaties die niet vervelend zijn maar energie geven. De warmte die ik in mijn lichaam voelde. Ik ben verkocht…

Oké, wie gaat er mee wekelijks zwemmen in het IJsselmeer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *